De spiegel van Lena (niet haar echte naam)

There is nothing out there,
what is not present inside.

– Goethe –

Ik had een afspraak met Lena. Ze kwam mijn praktijk binnenlopen en voelde zich heel gelukkig. Een gevoel wat ze heel lang kwijt was. Ze zei tegen mij: ‘Joyce, bedankt voor het advies dat je me de laatste keer had gegeven. Ik heb het geprobeerd en mijn hele wereld is veranderd! Er is zoveel vreugde en vrede in mij en ook in mijn omgeving. Ik heb inzichten over mezelf gekregen over hoe ik mijn oude wereld creëerde en elke dag opnieuw bevestigde. Ik dacht dat mijn omgeving moest veranderen. Maar ik moet veranderen en daarmee het verschil maken!’

Een week eerder..

(Een week eerder kwam Lena, een jonge vrouw die bezig was haar toekomst op te bouwen, naar mijn praktijk. Ze zei dat ze warme verbindingen met mensen in haar omgeving miste. Ze waren niet aardig tegen haar en daarom dacht ze dat ze haar niet mochten.

Nadat ik naar haar verhaal had geluisterd, vroeg ik haar wat ze van die mensen dacht. Ze ontdekte hoe ze hun meestal veroordeelde en bekritiseerde.

Toen vroeg ik; heb je je ooit van hart tot hart met hen verbonden. Zei ze: ‘Nee! Dit zijn niet mijn soort mensen.’ Ik maakte haar bewust van het feit dat ze naar haar omgeving keek vanuit het perspectief van gescheidenheid. Maar we zijn niet gescheiden. We zijn onafscheidelijk verbonden met onze omgeving. Zelfs met bergen, planten en dieren. Met onze gedachten, woorden en handelingen creëren we ons eigen wereld. Wat je aan de buitenkant ziet, is een weerspiegeling van wat er in jezelf gebeurt. Als je je bewust wordt van wat er in je binnenwereld gebeurt, dan weet je wat je in jezelf kunt veranderen om een nieuwe buitenwereld te creëren.

Zij vroeg mij; ‘hoe doe ik dat? Ik weet dat deze situatie mij en mijn omgeving niet gelukkig maakt.’ Ik vertelde haar dat ze de volgende keer als ze mensen ontmoet met wie ze geen band heeft, ze haar hoofd moet leegmaken, door haar hart kijken en van hart tot hart met hen verbinden.

Zij vroeg; ‘Maar hoe kan ik verbinding maken? De relatie is zo slecht na al die jaren.’
Ik zei; Het is erg gemakkelijk. Gewoon vragen; hoe gaat het met je? Je toont interesse in de ander waardoor er automatisch een verbinding ontstaat. Dat was ons laatste gesprek.)

Lena’s ervaring

Vandaag kwam Lena terug om haar ervaringen te delen. Ze was ervan overtuigd dat ze de enige was die haar eigen wereld kon creëren. Ze vertelde me dat ze precies deed wat ik haar had opgedragen. Dit keer ging Lena met een kloppend hart naar de mensen die ze zo lang had vermeden en vroeg hen hoe het met ze ging. De mensen die ze benaderde waren blij verrast en begonnen hun verhalen te vertellen. Binnen een paar minuten hadden ze een leuk open gesprek en was er verbinding van beide kanten. Ze bleken erg aardige mensen te zijn. En Lena genoot van de avond met hen.

Inzichten

Het belangrijkste waren de inzichten die ze over zichzelf kreeg;
Ze ontdekte dat ze erg onzeker was. Haar kritiek en gedachten over andere mensen was een manier om haar onzekerheid niet prijs te geven en haar eigen kwetsbaarheid te verbergen.

Dr. Joyce Z. Wazirali
www.eenheidbewustleiderschap.nl
info@eenheidbewustleiderschap.nl